Wat een "zero waste levensstijl" inhoudt hebben de zussen Jessie & Nicky Kroon (2 bekende Zero Waste pioners in Nederland) heel goed op hun inspirerende blog (en boek!) geschreven, lees het hieronder verder:
"ZERO WASTE: EEN DEFINITIE
Gaat het er bij Zero Waste om dat er helemaal geen afval wordt geproduceerd? Moet afval nuttig hergebruikt worden? Gaat het om het uitbannen van plastic? Van giftige uitstoot? Draait het om het verkleinen van je ecologische voetafdruk? Om recyclen? Betekent het minder consumeren? Bewuster inkopen?
Het korte antwoord: al het bovenstaande. Zero Waste is een manier van kijken naar de wereld als een holistisch geheel waarin alles met elkaar verbonden is. Productieprocessen worden daarom niet gezien als cradle-to-grave (de traditionele manier) maar cradle-to-cradle. Dat houdt in dat een product nadat het gebruikt is weer terug naar de start gaat, opnieuw gebruikt of verwerkt wordt en aan een tweede (derde, vierde, vijfde) levensfase begint.
Laten we de meest gebruikte definitie, van de Zero Waste International Alliance, eens bekijken (eigen vertaling):
Dit houdt dus een aantal dingen in:
Uiteraard zijn er allerlei andere definities in omloop en is er binnen het concept 'Zero Waste' plek voor een heleboel verschillende opvattingen die op verschillende manieren gecombineerd kunnen worden. Geen uitstoot, geen giftige stoffen, geen plastic, geen verspilde hulpbronnen, You name it, they've mentioned it.
Voor mij persoonlijk is Zero Waste de weg naar een duurzaam leven zonder negatieve ecologische impact. Die weg zélf zal niet altijd helemaal duurzaam en zeker niet zonder impact zijn, maar dat maakt het streven niet minder belangrijk!"
BRON: Jessie & Nicky KROON, Het Zero Waste Project
Zero Waste gaat dus niet alleen over wat er in de prullenbak terecht komt...
Ik het kort, zou je een Zero Waste / duurzamer leefstijl kunnen samenvatten in deze 8 grote categorieën:
👖 Minder (nieuwe) spullen kopen (koop tweedehands, hergebruik, upcycle, repareer, geef, ruil of leen)
🥗 Minder vlees, vis en zuivel eten (vaker of volledig plantaardig eten)
✈️Weinig (of beter nog: niet meer) vliegen
🌍 De auto laten staan (ga liever met het OV voor grote afstanden, op de fiets of lopend voor kleine afstanden)
🔋 Thuis op je energie- en watergebruik besparen (groene stroom, goede isolatie, groen dak, (regen-)water opvangen, ...)
🐝 De natuur respecteren en beschermen
🌲 Je geld in verantwoordelijke fondsen investeren
🗑 Je consumptie en afval terugbrengen (consuminderen, je boodschappen zo veel mogelijk verpakkingsvrij doen (eigen zakjes en bakjes), koop lokaal (in het seizoen) en biologisch; verpakte producten liever met statiegeld verpakking kopen,,... )
Deze richtlijnen vind je terug in de 5 Zero Waste fundamenten (ook wel regels genoemd), oftewel de 5 R's (omdat ze allemaal met een R beginnen, in het Engels): Refuse (Weigeren), Reduce (Verminderen), Reuse (Hergebruiken), Recycle en Rot (Composteren).
Ze zijn bedacht door zero waste pionier Bea Johnson, auteur van Zero Waste Home.
Voor een snelle start, vind hieronder een paar interessante links:
Ben je klaar voor een zero waste levensstijl?