Zero Waste Apeldoorn
Voor een duurzamere levensstijl en een schonere en afvalvrije wereld!

Programma op Woensdag 14 september
 Ga zelf aan de slag tijdens de duurzaam doen dag! Volg een workshop, maak/upcycle zelf je producten, of ga iets repareren bij een Repair Café 

Workshop: DIY wasbaar maandverband

Locatie:  CODA ExperienceLab Makerspace 

Start/Einde:
10:00 - 12:00 

Kosten: 8 EUR per deelnemer 
(Te betalen tijdens de workshop)
Aanmelden verplicht  

Publiek:
Volwassenen 

Organisaties:
- Darner Design 
CODA ExperienceLab Makerspace 

"Gaan we terug naar oude tijden of zo?!” kreeg Jenny vaak te horen van vrouwen als ze horen dat Jenny  
wasbaar maandverband maakt. Ja en nee is haar antwoord daarop. Ja we gaan wel ouderwets meer wassen en minder weg gooien. Maar nee, we hebben betere stofjes. De stofjes van tegenwoordig zijn absorberend, antimicrobieel, en waterdicht. De huidige technologie maakt het mogelijk om én goed te zijn voor natuur en milieu, én comfortabel de menstruatie door te komen.  
Hou je ook van dingen zelf maken? Wil je iets maken waar je jaren lang gebruik van kunt maken, geld mee kunt besparen, en dat ook nog goed is voor het milieu? Doe mee met de workshop: DIY wasbaar maandverband van Darner Design van 10.00u tot 12.00u bij het Experience Lab van CODA in Apeldoorn.

Informatie & Aanmelden

#Refuse #Reduce #Reuse #Zelfmaken #DIY #Workshop 

Repair café's: Senseo koffiezetapparaat

Locatie: Foenix 
Vlijtseweg 136

Starttijden: 10:30 & 14:00
Duur: 1 uur

Kosten: Gratis toegang
Aanmelden

Publiek:
7+ jaar

Organisatie:
Foenix

Repair Cafés zijn gratis ontmoetingsplekken en staan in het teken van (samen) repareren. Op de plek waar een Repair Café is gevestigd, vind je gereedschappen en materialen om eventuele reparaties uit te voeren. Je vindt er ook deskundige vrijwilligers, met reparatievaardigheden op allerlei gebieden.

Bij het Repair Café aan de Vlijtseweg (Foenix kringloopwinkel) kun je terecht voor een reparatie aan kleingoed met een stekker. Samen met de klant wordt er gekeken op het defect is op te lossen. 

Leer op woensdag 12 september (in de ochtend of in de middag), bij het Repair Café aan de Vlijtseweg (Foenix kringloopwinkel), hoe je thuis de meest voorkomende technische problemen kunt oplossen van je Senseo koffiezetapparaat. Leerzaam en handig!

Informatie & Aanmelden

#Repair #Repareren #Reduce #Reuse 

Workshop: Zelf calendula zalf leren maken 

Locatie:
Buurthuis 't Veldhuus 613

Start/Einde: 
13:30-16:30 

Kosten: 63 EUR p.p 
(Incl. Koffie, thee & biologische hapjes)

Publiek:
Volwassenen

Organisaties: 
- Jolita Skincare
- Janneke de Vries 

Dit is een uitgebreide actieve “Calendula workshop” verzorgd door Janneke de Vries (natuurgeneeskundig therapeut) en Jolita Borgers (huidconsulent, eigenaar Jolita SkinCare). 
Voor wie? Voor wie het gehele proces van calendulazalf maken onder de knie wil krijgen. 
Na een korte introductie over calendula (goudsbloem) zalf ga je zelf aan de slag. Alles staat voor je klaar: potten, pannen, bijenwas, maceraat (dit is biologische olijfolie van eerste persing met een extract van goudsbloemen), diverse oliën (jojoba-, argan-, en amandelolie) en natuurlijke etherische oliën. Je hoeft dus niets mee te brengen. We gaan ruiken aan deze oliën, smelten de bijenwas samen met de natuurlijke plantenoliën en vullen vijf bruine glazen potjes per persoon. Aan het eind voeg je de geuren toe die je wilt. Je plakt labels op de mooie bruine glazen potjes, waarin de zalf zeker anderhalf jaar goed blijft. Na afloop ontvang je het recept en de vijf potjes zalf mee naar huis.

Aanmelden kan via de (onderstaande) QR code: 

Wat is Calendula?
Calendula is het Latijnse woord voor goudsbloem. Het extract van deze bloem heeft, in combinatie met plantaardig koudgeperste en etherische oliën, een verzorgende en huid verbeterende werking. Zeer geschikt voor een ruwe en droge huid. Zelfs bij het behandelen van psoriasis, eczeem en haartjes van de processierups hebben wij goede resultaten behaald.
Hoe dragen wij met het maken van onze zalven bij aan nul verspilling en duurzaamheid?
1. We gebruiken calendula bloemen uit eigen tuin. Onze bloemen worden verkregen op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast. Hand geplukt. Zonder bestrijdingsmiddelen.
2. De gebruikte bestanddelen zijn ‘puur natuur’. We gebruiken biologische zaden en koudgeperste oliën.
3. We hergebruiken de glazen potjes.
Tip: Lever je lege potjes na gebruik bij ons in dan reinigen wij deze en kunnen wij de potjes hergebruiken. Op deze manier kunnen we de verkoopprijs van onze zalf lag houden en dragen we samen bij aan minder verspilling.


#Reduce #Zelfmaken #Planten #Bloemen 
Fotobron: Calendula Natuurproducten

Werkplaats woensdag in het teken van upcycling

Locatie: 
CODA ExperienceLab Makerspace

Start/Einde:
14:00 - 16:00 

Kosten:
Gratis toegang (open inloop)

Publiek: 
7+ jaar 

Organisatie: 
CODA ExperienceLab Makerspace 
De A 

Elke woensdagmiddag kunnen jongeren vanaf 7 jaar kennismaken met enkele van de technieken en mogelijkheden van de toekomst in de Makerspace van CODA ExperienceLab. Op woensdag 14 september staat de Werkplaats Woensdag in het teken van upcycling tijdens de Zero Waste Week Apeldoorn 2022. Maak te gekke kunstwerken van afvalmaterialen!  
Tijdens deze editie van de Werkplaats Woensdag is deA aanwezig. Zij leren je over de mogelijkheden van duurzame energie, bouw bijvoorbeeld een boot of helikopter op zonne-energie.


Informatie

(Fotobron: Coda-apeldoorn)

#Recycle #Make #Reuse #Upcycle

Bloemzaadbommetje maken bij Kinderboerderij De Maten

Locatie: Kinderboerderij De Maten,
Pallietergaarde 25

Start/Einde: 
14:30 - 16:00

Kosten:
Gratis toegang (open inloop):

Publiek:
Voor alle leeftijden geschikt

Organisatie:
Accres

Bloemzaadbommetje maken bij Kinderboerderij De Maten. Kinderen kunnen zelf bloemzaadbommetjes kleien om in eigen tuin of straat te gooien voor bij-vriendelijke bloemen. Een geweldige leuke activiteit om er te zijn voor de bijtjes

Bijen zijn van levensbelang voor een gezonde biodiversiteit. Ook ons eigen voedsel is voor een groot deel afhankelijk van bestuiving door insecten zoals bijen. Hoog tijd dus om onze kleine vrienden te helpen. Een van de dingen die wij kunnen doen, is bloemen zaaien die vol zitten met voedsel voor bijen. 

Gratis toegang en gratis deelname, aanmelden niet nodig. Op is op.

#Biodiversiteit #Insecten #Bloemen 

Workshop Vegan bonbons maken

Locatie: BonbonSpecials,
Plantsoen Welgelegen 20

Start/Einde:
18:30-21:00 

Kosten: 45 EUR p.p.

Publiek:
Volwassenen

Organisatie: 
BonbonSpecials 

Wist je dat er ook Vegan chocolade is? En wist je dat deze chocolade ook heel erg lekker is ?
Maak nu kennis met Vegan chocolade en doe mee met een workshop bonbons maken.
We beginnen om 18.30u en de workshop duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur.

Aanmelden

#Refuse #Reduce #Vegan #Plantaardig #Eten

E-mailen
Map
Info
Instagram
LinkedIn