Zero Waste Apeldoorn
Voor een duurzamere levensstijl en een schonere en afvalvrije wereld!

Programma op Vrijdag 16 september

Groen is het nieuwe zwart! Op Green Friday zetten we thema’s als biodiversiteit, land- & water management, moes- & pluktuinen en vega(n) eten in het zonnetje


Promotie verkoop tweedehands tuinspullen/tuingereedschap bij Foenix

Lekker werken in je eigen moestuin doe je het duurzaamst met hergebruikte gereedschappen!
Onze partner Foenix heeft ze speciaal voor je verzameld in de kringloopwinkel aan de Vlijtseweg.
 

IVN wandeling: Steeds meer Groen!

Locatie:
Binnenstad Apeldoorn

Start/Einde:
10:00 / 11:30

Kosten: Gratis voor IVN leden. 
2 EUR voor niet leden
Aanmelden

Publiek:
Voor alle leeftijden geschikt

Organisatie:
IVN Apeldoorn

In de Apeldoornse Zero Waste Week mag een wandeling in de natuur niet ontbreken. In de natuur wordt niets verspild. Op vrijdagochtend 16 september staat de stadsnatuur in het centrum van Apeldoorn centraal. De IVN-wandeling van ruim 1 ½ uur begint om 10:00 uur. De natuur is het meest duurzame systeem om ons heen. In het stedelijk centrum van Apeldoorn krijgt de natuur kansen. Waarom is de Grift in het centrum steeds beter geschikt voor beekprikken? Kregen de bomen langs de Hoofdstraat die moesten wijken voor de woontoren een tweede leven? Waar zijn de stenen in het Beekpark gebleven rondom het beeld van de dansende jager? Hoeveel verschillende soorten planten hebben daar een plek gekregen? De literaire beuk op de hoek van de Nieuwstraat en Museumpassage heeft plaatsgemaakt voor een steeneik. Het aantal geveltuintjes neemt steeds toe. Allemaal aandachtspunten die langs de route van 3 km liggen en waar de IVN-gids je meer over vertelt.

Aanmelden via aanmelden-stadsgroen@ivn-apeldoorn.nl  | Na opgave ontvangt iedere deelnemer het startpunt | IVN-leden kunnen gratis meewandelen. Voor niet leden bedragen de kosten 2 euro per persoon.

Lezing & Workshop: Composteren kun je leren

Locatie:
Moestuin Havenpark

Start Lezing: 13:00
Start Workshop: 14:45

Kosten: Vrije toegang 
(Giften welkom)
Aanmelden verplicht

Publiek:
Voor alle leeftijden geschikt

Organisaties:
-Marc Siepman
-Groei & Bloei

Composteren is niet moeilijk; als je een paar dingen weet kun je heel mooie resultaten behalen. In ongeveer twee uur tijd zal Marc Siepman de theorie behandelen en daarna kunnen deelnemers enkele aspecten van het composteren oefenen bij Moestuin Havenpark, onder begeleiding van Marc Siepman en Mart Nederhof (Groei & Bloei) en 2 deskundige vrijwilligers van het moestuinproject.
Deze workshop bestaat uit de lezing ‘Composteren is vooruitzien’ (anderhalf uur) en na de lunch een praktijkgedeelte van circa twee uur, afhankelijk van het weer, de beschikbare materialen en de energie van de groep, 

Tip: Neem je eigen lunch mee! (Natuurlijk, in je eigen herbruikbare bakje ;-) )

Aanmelden

Illustratie: Lotte Klaver

#Reduce #Rot #Compost #Wormen #Tuin #Moestuin #Planten #Bloemen

Demonstratie/Workshop: Het proces van calendula zalf

Locatie: Jolita SkinCare in ‘Villa Camelot’, Gardenierslaan 3 

Start/Einde:
10:30 / 12:00 

Kosten: 19,50 euro (workshop inclusief 1 potje, het recept, koffie en thee) 

Publiek:
Volwassenen 

Organisaties:  
- Jolita Skincare 
- Janneke de Vries  

Een korte “Calendula workshop” (/demonstratie) verzorgd door Janneke de Vries (natuurgeneeskundig therapeut) en Jolita Borgers (eigenaar Jolita SkinCare) wanneer je geïnteresseerd bent in het proces van zalf maken.
De basis voor de zalf is al door ons voorbereid. Alle ingrediënten zijn van natuurlijke plantenoliën en -extracten. Je krijgt korte uitleg over de heilzame eigenschappen van de calendula bloemen. We demonstreren je hoe je calendula zalf maakt.
Je krijgt één mooi bruin glazen potje calendula zalf van ons, waar je zelf de etherische oliën aan toevoegt. Zo geef je je zalf een eigen persoonlijke touch.
Tip: Wil je een meer actieve workshop, meer potjes maken en liever zélf het gehele kookproces doen? Kies dan voor de workshop op 14 september 

Aanmelden kan via de QR code


#Reduce #Zelfmaken #Planten #Bloemen
Fotobron: Calendula Natuurproducten 

Workshop: Geur- en lichaamsoliën maken

Locatie: Jolita SkinCare in ‘Villa Camelot’, Gardenierslaan 3 

Start/Einde:
14:00-16:30

Kosten:
Vanaf 42.50 tot 52.50 EUR p.p

Publiek:
Volwassenen

Organisaties:
- Jolita Skincare
- Janneke de Vries

Voor wie geschikt? Voor mannen en vrouwen die in een korte tijd een heerlijk persoonlijk parfum/huidolie (massage, voedend), van verschillende oliën willen maken. Ook leuk als cadeautje voor een ander.
In deze workshop maak je een eigen natuurlijk ‘parfum’ op basis van diverse basisoliën. We geven je een opdracht aan de hand van fotokaarten. Daarna zul je beter kunnen bepalen welke geuren je wilt gebruiken en wat bij jou het beste past.
Alle ingrediënten zijn op basis van natuurlijke plantenoliën en -extracten. Het betreft dus een “natuurlijk parfum” zonder synthetische toevoegingen.
Speciale Zero Waste Week prijs voor de Workshop: 35,00 euro* exclusief flesje en gebruik etherische oliën; de druppels etherische oliën worden apart verrekend. Totaalprijs is dus afhankelijk van wat je gebruikt en de grootte van het flesje. Bijkomende richtprijs: 7,50 á 17,50 euro. 

Aanmelden kan via de QR code


#Reduce #Zelfmaken #olieen #parfum
Fotobron: Calendula Natuurproducten

Rondleiding Herenboeren Wenumseveld

Locatie: 
Herenboeren Wenumseveld, Wenumseveldweg 99, Wenum-Wiesel

Start/Einde:
17:00 - 18:00

Kosten: Vrije toegang 
Aanmelding verplicht

Publiek:
Voor alle leeftijden geschikt

 Organisatie: 
Herenboeren Wenumseveld

We heten je van harte welkom op onze boerderij, vertellen je over onze drijfveren en maken samen een rondje over onze velden en langs onze dieren. Zo krijg je een goed beeld van hoe je lokaal, in een coöperatie, op een duurzame manier je eigen voedsel kunt produceren.
Voor meer informatie over onze boerderij, zie: https://wenumseveld.herenboeren.nl/

Tip: Graag op de fiets komen.

Aanmelden en info: Je kunt je aanmelden door eerst een mail te sturen naar wenumseveld@herenboeren.nl ovv Zero Waste Week. (Max. 20 Deelnemers)

Herenboeren Wenumseveld is een coöperatieve boerderij waar 230 gezinnen, samen met 2 professionele boeren, samen duurzaam voedsel produceren. Het uitgangspunt is dat we natuurgedreven werken. We verbouwen op 15 hectare zo'n 50 soorten groenten, we hebben een eigen fruitboomgaard en een aantal runderen, varkens en legkippen. We zijn net gestart met onze eigen pluk- en kruidentuin. Leden halen wekelijks hun groentepakket op, en nemen daar eigen tassen en bakjes voor mee. De oogst krijg je los mee, zonder verpakkingsmateriaal. Puur natuur!

Vega(n) Wereld Keuken (AFGELAST)

Locatie: 
De Graanhof, Graanhof 2

Start/Einde:
17:30 - 19:00

Kosten: €4,50 
(opgeven voor donderdag 15-9 12:00)

Publiek:
Voor alle leeftijden geschikt

Organisatie:
Stimenz

Houd je van eten uit andere culturen? Dan is deze maaltijd misschien wel iets voor jou!
De WERELDKEUKEN brengt wijkbewoners bij elkaar. Voor deze maaltijd, op vrijdagavond, tijdens de Zero Waste Week gaan twee bewoners uit het asielzoekerscentrum, een maaltijd uit verschillende culturen bereiden die vegetarisch of vegan is. 
Je kunt op deze wijze kennis maken met de rijke cultuur van deze nieuwe wijkbewoners en proeven hoe heerlijk plantaardig/vegetarisch eten smaakt!
Via de link krijg je een impressie van de Wereldkeuken
Voor opgeven en meer informatie kun je terecht bij: Jeannet Kamphuis (06 23132804 /j.kamphuis@stimenz.nl) of Radna Stins (06 12314385/ r.stins@stimenz.nl)

Edit 15 september: Helaas komt deze activiteit te vervallen.

Filmavond bij Gigant

Locatie:
Gigant filmtheater

Aanvang Film 1: 18:45 uur
Aanvang Film 2: 20:15 uur

Kosten: €10.50 per film
(€7 per film leden Gigant)
Passe-partout voor 2 films: €10,- 

Publiek:
Voor alle leeftijden geschikt

Organisatie:
Gigant

GIGANT draagt graag haar steentje bij aan de Zero Waste Week door de vertoning van twee heel bijzondere films:
Op vrijdag 16 september wordt zowel "Invisible Demons" als "The Hidden Life of Trees" bij Gigant Filmtheater vertoond. Bezoekers kunnen kiezen om beide filmdocumentaires na elkaar te bekijken, of slechts één van de twee. Omdat het Zero Waste Week is biedt Gigant een heel voordelig Passe-Partout aan zodat je beide films na elkaar kunt bekijken voor maar €10,- totaal.  

 

Film vertoning 1 (Aanvang 18:45 uur): Invisible Demons
Invisible Demons geeft een indrukwekkend beeld van de gevolgen van klimaatverandering, die niet alleen in de toekomst liggen, maar ons heden ook bepalen. De documentaire laat zien dat onze basisbehoeftes als schone lucht en drinkwater steeds minder vanzelfsprekend wordt.
Een indrukwekkende, beangstigende en confronterende documentaire die je aan het denken zet. Voor iedereen een absolute must-see.
🎥 Informatie & Kaartverkoop
Film vertoning 2 (Aanvang 20:15 uur): The Hidden Life of Trees
Heel de wereld praat over het milieu, maar toch lukt het vaak niet om naar de natuur zelf te luisteren. Het is voor Duitse boswachter Peter Wohlleben inmiddels een missie geworden om dit te veranderen. Met zijn non-fictie bestseller ‘Het Verborgen Leven van Bomen’, die inmiddels in meer dan veertig landen is verschenen, laat Wohlleben de verborgen wereld van de bossen zien, het zogenaamde ‘Wood Wide Web’ van bomen die met elkaar communiceren.
🌲 Informatie & Kaartverkoop

#inspiratie #filmavond #cultureel #klimaat #natuur

Workshop Vegan bonbons maken

Locatie: BonbonSpecials,
Plantsoen Welgelegen 20 

Start/Einde:
18:30-21:00

Kosten:
€45 p.p.

Publiek:
Volwassenen

Organisatie:
BonbonSpecials

Wist je dat er ook Vegan chocolade is? En wist je dat deze chocolade ook heel erg lekker is ?
Maak nu kennis met Vegan chocolade en doe mee met een workshop bonbons maken.
We beginne
n om 18.30u en de workshop duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur.

Aanmelden 

#Refuse #Reduce #Vegan #Plantaardig #Eten 

E-mailen
Map
Info
Instagram
LinkedIn