Programma op Dinsdag 13 september
De spullendag staat in het teken van de deeleconomie, circulariteit, tweedehands, hergebruik en minimaliseren. Kortom, een zootje geregeld! 😉
Ga zelf op pad en ontdek....
Deze gratis (fiets-)routes, uitgestippeld door stichting Zero Waste Apeldoorn, zijn niet alleen op dinsdag 13 september te bezoeken, maar gewoon het hele jaar door beschikbaar! Hieronder vind je meer informatie over de verschillende routes:
Minibiebs routes: Geef het door, laat het zwerven! Minibiebs zorgen voor veel leesplezier in Apeldoorn
Je ziet ze steeds vaker in Nederland: de minibibliotheken die vaak aan de kant van de weg staan met een aantal boeken erin. Ze zijn er in alle vormen en maten en het zijn vooral houten of metalen kastjes die in diverse groottes buiten hangen of op palen staan. Het idee is simpel: haal er een boek uit dat je aanspreekt en stop ‘m weer terug als je het gelezen hebt. En natuurlijk kun je zelf ook boeken die je leuk vindt in de minibieb leggen voor andere lezers. Voor een boek uit een mini-bieb behoeft geen euro te worden neergeteld en er is geen boetesysteem; dat is het leuke ervan. Daarnaast wordt het kastje ook weer door lezers aangevuld, er is dus sprake van blijvend rouleren. Dat maakt het heel erg leuk.
Apeldoorn alleen al kent meer dan 80 minibiebs met een zeer gevarieerd aanbod aan boeken.
Bij een minibieb gaat het erom dat je boeken uitleent aan mensen in de buurt of bezoekers van die plaats. Het maakt niet uit of de lezers daarbij kunnen kiezen uit 100 of 5 boeken, uit thrillers of streekromans. Het gaat om het idee dat je met elkaar een plek beheert waar iedereen boeken kan lenen, ruilen of achterlaten. Met elkaar en voor elkaar dus.
In de minibiebs is veelal ook ruimte gereserveerd voor kinderboeken, de zogenaamde kinderzwerfboeken*. Je herkent zwerfboeken aan de sticker op de kaft. Op die sticker staat: “Neem me mee! Je mag het gratis mee naar huis nemen en lezen. Als je het uit hebt, laat het dan weer zwerven. Dan kan een ander kind het ook lezen.” Op de binnenkant van de kaft zit ook een sticker. Op deze sticker staat vaak een zwerfcode. Met die code kun je de zwerftocht van het boek volgen.
* = Kinderzwerfboek wil kinderen stimuleren om in hun vrije tijd boeken te lezen. Want lezen is heel belangrijk voor hun ontwikkeling. Je hebt je hele brein nodig om te lezen: waarneming, taal, redeneren, geheugen, aandacht en vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken. Lezen prikkelt de verbeelding. Je kunt je helemaal verliezen in een verhaal en je eigen film erover maken in je hoofd. Maar het belangrijkste: lezen is vooral erg leuk en ontspannend. Nog steeds verlaat 17% van de kinderen het basisonderwijs met een taalachterstand. Maar als er thuis boeken zijn, gaan kinderen gemiddeld drie jaar langer naar school dan leeftijdsgenoten uit gezinnen zonder boeken. Boeken stimuleren tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. Hierdoor hebben ze later meer kans op een goede toekomst. Kinderzwerfboek wil alle kinderen de mogelijkheid bieden om leuke boeken mee naar huis te nemen en te lezen. En daarna het boek weer te laten zwerven zodat andere kinderen hetzelfde boek ook kunnen lezen. Neem me mee, lees me en laat me weer zwerven…
Tweedehands shoppen is helemaal hot. Niet alleen is het duurzaam om je spullen bij kringloopwinkels te halen, vaak is het ook beter voor de portemonnee. Daarbij is het gewoon leuk om kringloopwinkels af te struinen, omdat je vaak items vindt die niet overal (meer) te koop zijn.
Maar vergeet niet: Think before you buy!
Het verminderen en heroverwegen van aankopen zal je niet alleen helpen jouw voetafdruk te verkleinen en je geld te besparen, het kan je ook gelukkiger maken. Dus... Vraag jezelf, voordat je iets koopt, af of je het echt nodig hebt. Als je dat doet, zou je kunnen beginnen met te kijken of het kan worden geleend of geruild. De deeleconomie bloeit - profiteer ervan en kijk of delen of ruilen betekent dat je het helemaal niet hoeft te kopen. Voor dingen die je wel moet kopen, kun je wat plezier beleven aan het opruimen van lokale tweedehandswinkels.
Wil je weten hoe je een KRINGLOOP EXPERT kan worden met tips van Zero Waste Nederland? Lees het HIER verder!
2ehands, duurzame & vintage kleding Fashionista route
Vintage en tweedehands kopen zorgt voor een verfrissende en duurzame manier van winkelen. Door tweedehands kleding te kopen, kunnen we items aan onze garderobe toevoegen zonder extra middelen in het productieproces te gebruiken. De mode-industrie is verantwoordelijk voor 8-10% van de wereldwijde CO2-uitstoot, gebruikt enorme hoeveelheden water en exploiteert werknemers en dieren wereldwijd. Het kopen van reeds bestaande kleding vertraagt de snelle modecyclus en de niet-aflatende eisen aan laagbetaalde werknemers in de toeleveringsketen. Je houdt kleding ook van de vuilnisbelt door ze een nieuw leven te geven en onderweg unieke en speciale stukken te ontdekken. Voorbij zijn de dagen van aankomen op een feest met dezelfde jurk of t-shirt als je vriend. Ten slotte is tweedehands shoppen goedkoper en toegankelijker! Veel mensen maken zich zorgen over de kosten van duurzame mode, maar eerlijk gezegd hoeft het bouwen van een ethische garderobe niet duur te zijn, en tweedehands kopen is een geweldige eerste stap.
De 2ehands, duurzame & vintage kleding Fashionista route 12 brengt je langs 12 kledingwinkels in Apeldoorn.
Trouwens, heb je ook ooit van de ketting kledingruil tassen gehoord? In Apeldoorn is dit ook een grote hype sinds 2021! Want nog Leuker dan kleding tweedehands kopen is kleding met elkaar ruilen!
TIP: op zondag 18 september organiseert CODA ExperienceLab Makerspace weer een kledingruilmarkt! (Zie hieronder voor meer informatie)
KLEDINGRUIKMARKT: Zondag 18 september | 11-16 uur | CODA Auditorium | Volwassenen | Gratis o.b.v. 3-10 ingeleverde stukken
CODA organiseert op zondag 18 september de vierde editie van de CODA kledingruilmarkt. Ruil jouw oude herfst- en winterkleding voor nieuwe items. Door kleding te ruilen, draag je bij aan een circulaire economie. Je shopt met een gesloten portemonnee én geeft kleding een tweede leven. Meedoen aan de kledingruil is helemaal gratis, het enige wat je hoeft te doen is minimaal 3 tot maximaal 10 items (kledingstukken, accessoires, tassen, schoenen) mee te nemen. Meld je je vooraf al aan voor de kledingruil via Eventbrite? De eerste 40 inschrijvingen ontvangen op zondag 18 september een goodiebag! Meedoen kan ook zonder inschrijving vooraf. (Meer informatie en aanmelden: HIER)
Fotobron: Foenix.nl
#Refuse #Reduce #Reuse #Deeleconomie #Delen #Ruilen
Fixing Fashion
Locatie: | Start / Einde: | Kosten: | Publiek: | Organisatie: |
Tijdens de Zero Waste Week Apeldoorn 2022 organiseert CODA een extra Fixing Fashion-moment.
Repareer je kapotte kleding of geef oude kleding een nieuwe look in de Fashion Recycle Hub van CODA ExperienceLab. Aan de hand van handige tips en tricks van de Fixing Fashion Community leer je repareren, verstellen en hoe je kleding kunt customizen. Je kunt hiervoor een (bijvoorbeeld oud of kapot) kledingstuk meenemen waarmee je aan de slag wilt gaan of gebruik maken van een van de aanwezige kledingstukken!
Aanmelden: Fixing Fashion
(Fotobron: Coda-apeldoorn)
#Reduce #Reuse #Repair #Recycle #Upcycle
Webinar: Minder spullen = beter voor de aarde (Heerlijk Minimaliseren!)
Locatie: | Start / Einde: | Kosten: Gratis | Publiek: | Organisatie: |
Duurzamer leven is de grote uitdaging van onze tijd. Maar hoe pak je dat aan? In een interactieve online presentatie geeft Gera van den Berg (1975) tips en advies over minimaliseren. Gera ontwikkelde de Op Orde!-methode die helpt bij het ontspullen en consuminderen. Zuiniger omgaan met je spullen, minder vaak iets nieuws aanschaffen en overbodige spullen doneren; wie zelf aan de slag gaat, maakt al een groot verschil. Minimaliseren leert je kiezen en ruimte maken voor wat je écht gebruikt en waardevol vindt.
Over Gera van den Berg - In 2017 verscheen het boek "Op Orde! Minimaliseren in het gezin" (uitgeverij Het Boekencentrum). Onder de vlag van Heerlijk Minimaliseren! is Gera sinds het najaar van 2021 zelfstandig aan de slag als adviseur, groene inspirator en vermindercoach. Regelmatig houdt zij lezingen en geeft ze interviews over duurzaam leven, beter organiseren, ontspullen, consuminderen en afval besparen. Gera wil anderen graag enthousiasmeren om duurzamer te leven. Dat betekent: beter zorgen voor de aarde en eerlijker omgaan met de dilemma’s van deze tijd.
Meer informatie op www.heerlijkminimaliseren.nl
Je kunt deze webinar t/m 21 september terugkijken via ons Youtube kanaal: https://youtu.be/e86kRWxswrg
#Refuse #Reduce #Reuse