Bij een meer bewuste leefstijl hoort meer dan 'alleen' afvalvrij leven, daarom onderneemt/doet de Zero waste Apeldoorn werkgroep mee met een aantal initiatieven die met duurzaamheid, natuur & milieu, of (zwerf)afval te maken hebben. Zo is, onder andere, in 2019 een mooie samenwerking met de Gemeente Apeldoorn (Heel Apeldoorn is Rein) ontstaan.
Sinds januari 2019 organiseert Zero Waste Apeldoorn allerlei zwerfafval opruimacties in Apeldoorn, die door Heel Apeldoorn is Rein worden gefaciliteerd
Word jij ook ZAPper in Apeldoorn?
ZwerfAfval Pakkers (ZAPpers) zijn mensen die zich vrijwillig inzetten voor een schone leefomgeving, door zwerfafval aan te pakken op verschillende manieren: door in het bos of in de stad te gaan ‘schoonwandelen’, door te gaan “ploggen” of door een straat te adopteren, alleen of met een groepje inwoners,
Je kunt je op verschillende manieren als ZAPper inzetten:
Iedere derde zaterdag van de maand. Voor elke locatie kunnen we 10-15 vrijwilligers van materialen voorzien waarmee het zwerfafval op een veilige manier kan worden verzameld in samenwerking met Heel Apeldoorn is Rein. Om mee te doen met de maandelijkse schoonwandeling kun je een mail sturen naar zerowasteapeldoorn@gmail.com of je spontaan aanmelden bij het verzamelpunt van een van de opruim locaties op een opruimdag.
Hier is een overzicht van alle locaties en opruimdata:
~ Sprengenpark: 10-12 uur / Verzamelpunt: Sprengenhonk, (Wolweg 35c)
~ Matenpark: 10-12 uur / Verzamelpunt: Kinderboerderij de Maten ( Pallietergaarde 25)
~ Zuiderpark: 10-12 uur / Verzamelpunt: Buurthuis Maasstraat (Maasstraat 4)
~ Zuidbroek: 10-12 uur / Verzamelpunt: Het Kristal wijkcentrum (Distelvlinderlaan 200)
~ Centrum: 10-12 uur / Verzamelpunt: Youngster ( Prins Willem-Alexanderlaan 201B)
~ Mheenpark: 10.30-12 uur / Verzamelpunt: Don Bosco (Sluisoordlaan 200)
~ Zwitsal terrein: 10-12 uur / Verzamelpunt: Foenix kringloopwinkel (Vlijtseweg 136)
~ Orden: 10-12 uur / Verzamelpunt: Orca (Germanenlaan 360)
- Woudhuis/Osseveld: 10-12 uur / Verzamelpunt is afwisselend: Woudhuis, Osseveld-Oost, Osseveld-West -> Volg Denktank Breed op Facebook + DTB nieuwsbrief voor meer informatie
- Brummelhof: 9-11 uur / Verzamelpunt: naast de parkeerplaats Wissellaan / Wagenstraat
- Hart van Zuid: 10-12 uur / Verzamelpunt: 't Vogelnest, Spreeuwenweg 1a
- Westenenkerpark: 10-12 uur / Verzamelpunt: Theehuis Westenenkerpark, Zilverweg 32
Via onze socials (Facebook, Instagram en LinkedIn) hebben we in 2022 dee eerste 11 opruimlocaties één voor één voorgesteld: Zuiderpark, Hart van Zuid, Brummelhof, Centrum, Matenpark, Woudhuis/Osseveld, Zwitsalterrein, Mheenpark, Zuidbroek, Orden & Sprengenpark. Leuk om te lezen om met deze teams kennis te maken! 📖 👀
Opruim data 2023:
21 januari, 18 februari, 18 maart (Landelijke Opschoondag), 15 april, 20 mei, 17 juni, 15 juli, 19 augustus, 16 september (World Clean-up Day), 21 oktober, 18 november, 16 december.
KAART Maandelijkse Schoonwandeling (op 12 locaties) : https://bit.ly/3YvZ
Wil je de maandelijkse opruimacties in je buurt promoten? Download de banner (voor je wijk) hieronder. Deze is ook geschikt voor Facebook gebruik.
Ploggen met het Zero Waste Apeldoorn Plogging team
Ploggen is de nieuwste trend uit Scandinavië. Kortgezegd komt het er op neer dat je hardlopen combineert met het oprapen van zwerfafval, zodat je niet alleen goed bezig bent voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Win-win dus.
-Wanneer: Iedere 2e zondag van de maand. Vanaf 10 uur tot 12 uur.
-Waar: elke keer op een andere locatie binnen of net buiten de bebouwde kom.
-Wie kan meedoen? Ploggen met het Apeldoorns Plogging team is voor alle conditieniveaus geschikt, van beginner tot goed getrainde hardloper. Omdat we vaak voor plogging routes binnen of net buiten de bebouwde kom kiezen is de route meestal een kilometer of 4-6 en de gemiddelde hardloop snelheid na 2 uur is zeer laag (3 km/u). Echter is het wel een complete workout met intervalletjes,vele lunges/squats, en sjouwen met plog tassen in de hand!
-Hoe kun je meedoen? Sluit je aan onze whatsapp groep voor meer info, door een mail te sturen naar zerowasteapeldoorn@gmail.com
Opruim data 2023:
08 & 15 januari, 12 februari, 12 maart, 02 april, 14 mei, 11 juni, 09 juli, 13 augustus, 10 september, 08 oktober, 12 november, 10 december.
Zwerfafvalvrij Apeldoorn: Adopteer je straat!
Veel mensen ergeren zich aan zwerfafval en hondenpoep op straat. We kunnen ons wel blijven irriteren, maar we kunnen ook in actie komen en de handen uit de mouwen steken.
Onder de noemer 'Adopteer je straat' kunnen inwoners zich aanmelden via de mail (zerowasteapeldoorn@gmail.com of Rein@apeldoorn.nl) om een straat of (een deel van) een wijk te adopteren en die schoon en vrij te houden van zwerfafval, op jouw gemak en wanneer het je uitkomt, alleen of in gezelschap van vrienden en/of buren.
Sinds januari 2019 zijn er al tientallen straten geadopteerd! Meer dan 100 inwoners hebben zich vrijwillig opgegeven om hun straat/buurt van zwerfafval schoon te houden!
Wil je ook meedoen?
-Check de kaart en geef aan in welke straat (park, wijk...) je aan de slag wilt gaan.
-In samenwerking met Heel Apeldoorn Rein, ontvang je binnen enkele dagen de benodigde spullen: afvalgrijper(s), hesjes) en afvalzakjes om zwerfafval op te ruimen.
-Afvalzak vol? Stuur een mail naar ons of rechtstreeks naar rein@apeldoorn.nl om de volle Apeldoorn Rein afvalzak te laten ophalen.
⇨ Heb je al een straat/wijkdeel geadopteerd en wil je een aanpassing van jouw opruim route doorgeven;
⇨ heb je nieuwe afvalzakken en/of opruim spullen nodig;
⇨ of wil je jouw geadopteerde straat weer vrijgeven en jouw geleende opruim spullen teruggeven?
Laat het a.u.b ons weten via de mail: zerowasteapeldoorn@gmail.com
KAART straat adoptie: https://www.google.com/maps/d/u/0/embed?mid=1O2Npqhxp3dAR9fJbFDMbAP9W_mtkeUCS&ll=52.21387415096997%2C5.962576349999935&z=14
Straatadoptie in Ugchelen
>> Straatadoptie in Ugchelen loopt via Doorpsraad Ugchelen: Kijk op de website https://dorpsraadugchelen.nl/projecten/zwerfvuil/, daar zie je alle geadopteerde straten op het plattegrondje
>> Voor meer informatie, neem contact op met het dorpsraadsmailadres: dorpsraadlid4@dorpsraadugchelen.nl
Jaarlijkse sigarettenpeuken opruimactie
Op 23-nov-2019, 05-sep-2020 en 10-jul-2021, organiseerde de Zero Waste Apeldoorn werkgroep, met behulp van Heel Apeldoorn is Rein, een grote sigarettenpeuken opruimactie in de binnenstad van Apeldoorn. De Grote peukenopruimacties in 2019 en 2020, leverde na 2 uur opruimen een opbrengst van 15,000 peuken op! Op 10 juli 2021, was dat zelf 23,000 peuken!
Daarnaast deelden de vrijwilligers herbruikbare zakasbakjes en informatie flyers uit om inwoners bewust te maken van de vervuiling veroorzaakt door sigarettenpeuken in het milieu en om rokers te helpen aan minder zwerfpeuken op straat.
De Grote PeukMeuk opruimactie is een landelijk en jaarlijks evenement.
Op 1 juli 2023, organiseert Zero Waste Apeldoorn weer een grote peuken opruimactie, in de binnenstad (startpunt: Stationsplein / Eindpunt: Raadhuisplein, tijdens de Landelijke PeukMeuk dag. Voor meer informatie, zie het eventbrite evement of stuur een mail naar: zerowasteapeldoorn@gmail.com
PR 2019: https://www.destentor.nl/apeldoorn/middagje-peuken-rapen-in-apeldoorn-15-000-restjes-sigaret-van-de-straat~ae082633/
PR 2020: https://www.apeldoorndirect.nl/stad/ruim-15-000-peuken-in-3-uur-tijd-20200906/
PR 2021: https://www.ad.nl/apeldoorn/record-met-bijsmaak-vrijwilligers-pikken-23-000-peuken-van-de-straat-in-apeldoorn~ad122179/
Extra tips
Tips en materialen om te plandelen/schoonwandelen en/of te ploggen in Apeldoorn
Tips (en apps) over wat je nog meer kunt doen met het afval dat je opraapt
Return to Sender
Wil je graag zien dat de grote bedrijven zoals Albert Heijn, Coca Cola, Spa Belgium, en Red Bull statiegeld gaan invoeren op hun drankverpakkingen? Dan kun je een handje helpen via deze geweldige actie van Back to Sender:
1: Neem een foto van een zwerfie (opgeraapt stuk afval), liefst met het Back-to-sender 'statiegeldbonnetje' erbij.
2: Deel uw foto op uw eigen FB tijdlijn, Twitter of Insta. TAG de fabrikant en gebruik de hashtags #StatiegeldHoudtNederlandSchoon #BackToSender
3: Stuur de verpakking terug naar de producent, op hun eigen kosten, met behulp van hun antwoordnummer.
Op deze website vind je alle details, antwoordnummers voor de adressering en de statiegeldbon: https://recyclingnetwerk.org/acties/back-sender-campagne/
Je kunt ook alleen de verpakkingen terug sturen naar de producent (stap 3).
Goed Doel
Plastic flessendoppen kun je inzamelen voor het goed doel. Gooi ze niet weg, want per kilo zijn ze geld waard. Zo worden ze ook nog eens gerecycled.
Meer informatie: https://www.zootjegeregeld.nl/doppen-sparen-voor-het-goede-doel/
Apps
Er bestaan verschillende handige apps om uw gelopen route tijdens uw zwerfafval opruim ronde te registreren. Er zijn apps specifiek gericht op ploggen zoals WePlog (https://weplog.be/) en apps die je bij plandelen/schoonwandelen en bij ploggen kunt gebruiken zoals de Helemaal Groen app (https://www.helemaalgroen.nl/).
Stridy (https://stridy.com/) is een soort combinatie van Litterati en WePlog/Helemaal Groen apps
Je kunt verschillende apps combineren zoals, Helemaal Groen + Litterati.
Je kunt ook een account aanmaken op het ZwerfafvalKompas van GoClean (https://zwerfafvalkompas.nl/) en o.a. hierop uw looproute registreren.
Later zal het mogelijk zijn om uw ZwerfafvalKompas account te koppelen aan verschillende apps. Heel handig om al uw data samen bij elkaar te brengen in één platform.
De Helemaal Groen app wordt sinds eind 2020 vaker gebruikt in Apeldoorn, dit is een handige app, vooral voor de Straat adoptie. Zo kun je aan andere opruimers laten zien waar (en wanneer) je hebt lopen opruimen en ook van andere opruimers zien waar zij zwerfvuil zijn wezen opruimen. Zo kun je mooi de krachten bundelen om samen aan een Helemaal Groen en zwerfafval vrij Apeldoorn te werken!
Rubbiz
De zwerfafval app Rubbiz beloont jou voor het rapen van zwerfafval: zij maken namelijk geld over naar een (door jou gekozen) goed doel! Net als met de app Litterati kun je in deze app ook zwerfafval fotograferen en de foto een tag geven. Ook zit er een competitie element in de app: hoe meer je schoonmaakt, hoe hoger je Rubbiz status.
Plastic avengers
Gratis, super gemakkelijk en geen accounts
Klik & klaar... Verschil maken was nog nooit zo gemakkelijk! Deze app is gebouwd op gebruiksgemak en gebouwd om de energie die jij erin steekt direct te vertalen naar actie aan de kant van de app ontwerper (Plastic Soup Surfer). Met jouw data doen ze echt wat! Ze stappen ermee op bedrijven af, omdat zij echt wat willen veranderen!
Litterati
Gebruik de Litterati app om bij te houden wat allemaal opruimt. De Litterati app is te downloaden in de appstore.
Wist je dat Antaflu door de Litterati-app haar plastic verpakkingen heeft veranderd in papier?
Alle afval items met een herkenbaar/leesbaar merk die je opraapt kunt je registreren met de Litterati app zodat producenten aangesproken kunnen worden op hun verantwoordelijkheid.
Met behulp van de Litterati-app kun je afval items op uw traject met een merk ‘taggen’ met de naam van het merk. Met de Litterati-app kun je precies vastleggen waar welk afval is aangetroffen, van welk materiaal het is gemaakt en wie de producent is.
Voordat je de app kunt gebruiken, moet je het volgende doen:
-Download de Litterati-app in de Apple Store of op Google Play en meld je aan.
-Ga naar ‘Challenges’ en voeg uzelf toe aan de groep ‘Heel Apeldoorn Schoon’ met de code 131020
-Vervolgens kun je aan de slag! Zo werkt het:
Maak een foto met de Litterati-app van het merkgerelateerde afvalitem,
Tag het afvalitem (het soort verpakking, het materiaal en het merk),
En ruim het afval op (natuurlijk)!
Tips voor het gebruik van de app:
Het is ook mogelijk om in de app eerst alleen foto’s van de items te maken. Vervolgens kun je dan thuis via uw ‘Gallery’ in de Litterati-app op je gemak al het afval taggen wat op de foto’s staat. De foto in de app is automatisch gekoppeld aan de locatie waar jij de foto heeft genomen.
Jij hebt geen internet nodig tijdens het maken van de foto’s. Wanneer jij thuiskomt, kun je via de ‘Gallery’ de foto’s via WiFi uploaden. Dit gebeurt automatisch als je via ‘instellingen’ kiest voor ‘Alleen uploaden bij WiFi-verbinding’.
Handige apps gids
Wil je ook aan de slag met Litterati of heb je interesse om meer te weten over zwerfafval apps zoals Helemaal Groen, Rubbiz, etc. maar weet je de weg niet meer te vinden in de zwerfafval-app jungle?
In deze handige gids van Nerderland Schoon (klik) vind je een overzicht van verschillende apps waarmee vrijwilligers zwerfafval kunnen registreren of aangeven waar zij zwerfafval opruimen. De inzet van apps wordt steeds populairder omdat je met de gegevens inzicht kunt krijgen in het aantal stuks zwerfafval dat wordt opgeruimd, welke soorten of merken zwerfafval veel worden gevonden en op welke plekken wordt opgeruimd. Een aanrader!