Bekijk onze leuke foto albums 👇
(Let op: Het kan even duren totdat de pagina (met alle foto albums!) is geladen).
Zondag 10 september - Openingsfestival (380 foto's... Upload is nog 'ín progress' ... Dank voor je geduld )
Ondanks het (zeer) warme weer, was het openingsfestival van de Zero Waste Week een groot succes! Al met al hebben we zo’n 500 personen mogen inspireren en activeren met voorbeelden en activiteiten om (kleine) stapjes te zetten voor een grote positieve impact op het milieu. Wat een feest!
De Zero Waste Week Apeldoorn 2023 werd geopend bij het NewTechPark met een toespraak van wethouder Danny Huizer en een duurzaamheidsfestival met activiteiten als: een tweedelige Slow Fashion Modeshow, diverse optredens, 10 mini-workshops, lezingen & demo’s, een reuze markt met 25 kramen verdeeld in inspiratie- en informatietafels, en een duurzame markt voor verkoop van de leukste duurzame producten. Het festival werd gepresenteerd door dagvoorzitter Danielle Steffens.
Tijdens het festival konden de deelnemers genieten van de zero waste catering met gratis thee, koffie, smaakwater, koekjes en fruit.
We danken van harte alle deelnemende partijen, de standhouders, de modellen (allemaal vrijwilligers) van de Slow Fashion Shows, de deelnemende kledingwinkels en fashion designers, en de vele vrijwilligers die mee hebben geholpen met de opbouw en afbouw van het festival en gedurende het openingsdag. 🙏
Maandag 11 september - Bedrijvendag
Wat een eye-opener op maandag 11 september!
Tijdens de Bedrijvendag kon je de webinar over Greenwashing volgen van Gera van den Berg (Heerlijk Minimaliseren) en in één dag een uniek kijkje achter de schermen nemen bij 3 grote spelers op het gebied van hergebruik en recycling in Apeldoorn:
- Foenix (bij het eerste circulaire ambachtscentrum in Apeldoorn),
- Van Gerrevink (bedrijf gespecialiseerd in het professioneel recyclen en vernietigen van o.a. papier, oud ijzer, metaal, hout, kunststof en elektronica-afval)
- en Circulus (afvalverwerkingsbedrijf dat het afvalbeheer en taken in de openbare ruimte voor 9 gemeenten verzorgt, waaronder Apeldoorn).
Bij Circulus hebben de deelnemers na een korte presentatie over Zero Waste Apeldoorn en Circulus, een kijkje achter de schermen gekregen bij het recycleplein en eindigden ze met een korte quiz, gepresenteerd door Flask, met prijzen van Retulp.
Dinsdag 12 september - Spullendag
De Spullendag stond in het teken van de deeleconomie, circulariteit, tweedehands, hergebruik en minimaliseren. Kortom, een zootje geregeld!
Het was een perfecte dag, met uitnodigend weer, om één of meerdere minibiebs & weggeefkasten, kringloopwinkels en/of tweedehands kledingwinkels te bezoeken via onze handige routekaart. En bij de kledingwinkels die deel hadden genomen aan de Slow Fashion Show (op de openingsdag) kreeg je op deze dag gratis kledingadvies.
Maar het echte hoogtepunt van deze hippe Spullendag, was absoluut de duurzame kledingruilbeurs!
Hoe gaaf is het als maar liefst 60 deelnemers blij met volle tassen met elkaar geruilde kleding de deur uit gaan?
Samen met Partij voor de Dieren Apeldoorn en Foenix Kringloop en Reintegratie organiseerde Zero Waste Apeldoorn tijdens de Zero Waste Week een kledingruilfeestje en het werd een ge-wel-dige SWAP-Party 😍
Terwijl het team de ingeleverde kleding sorteerde, werden de deelnemers geïnformeerd over fast fashion en de negatieve impact van de kledingindustrie op het milieu.
Het ruilen van de ingebrachte kleding was daarna een feestje 🥳 En na het swappen kon men nog langs make-up of kleuradvies en dook iedereen de hergebruikte BarbieBooth in om op de foto te gaan met geleende én zelfgemaakte props van stukken afvalkarton uit de papiercontainer en als handvat een fondueprikker uit de kringloop 🍴
Allemaal blije mensen die met volle tassen ‘nieuwe’ kleding naar huis gingen. Daar worden we bij Zero Waste Apeldoorn ook ontzettend blij van 💃
Naar schatting heeft 75% van de ingeleverde kleding een nieuwe eigenaar gevonden 💚 De overgebleven kleding gaat naar Foenix en de kinderkleding is gedoneerd aan KrijgdeKleertjes Apeldoorn.
Woensdag 13 september - Duurzaam doen dag
Wat een super participatie tijdens de Duurzaam doen dag bij het CODA ExperienceLab!
De workshops zelf deodorant leren maken (Zero Waste Apeldoorn) en zelf wasbaar maandverband leren naaien met Jenny van Darner Design, waren een hit, net als de Werkplaats Woensdag (CODA) voor de kinderen om aan de slag te gaan met het repareren en upcyclen van knuffels, kleding en speelgoed 🤩
Ook bij Kinderboerderij De Maten gingen veel kinderen bloemzaad bommetjes (leren) maken, om in hun eigen buurt de biodiversiteit te vergroten door de bommetjes te laten ontkiemen.
En op woensdagmiddag, bij het Repair Café aan de Vlijtseweg (Foenix kringloopwinkel), lieten Kees en zijn team van experts zien hoe je veilig een kapotte lamp kunt repareren en vertelden alles wat je moet weten over ampères, volts en lumen. De deelnemers gingen met nieuwe vaardigheden en een verrijkte vocabulaire naar huis! 🤗
In de avond gaf Gera van den Berg tips en advies over minimaliseren tijdens een interactieve online presentatie. Gera ontwikkelde de Op Orde!-methode die helpt bij het ontspullen en consuminderen. Zuiniger omgaan met je spullen, minder vaak iets nieuws aanschaffen en overbodige spullen doneren; wie zelf aan de slag gaat, maakt al een groot verschil. Minimaliseren leert je kiezen en ruimte maken voor wat je écht gebruikt en waardevol vindt.
Bezoekers van de warenmarkt Osseveld, werden blij verrast met gratis Eetmaatje bekers, stickers en recepten tegen voedselverspilling, uitgedeeld door de Gemeente Apeldoorn in het kader van de (landelijke) Week Tegen Voedselverspilling.
Donderdag 14 september - Voedseldag
Deze dag in het teken van duurzaam eten & drinken begon met een enthousiaste groep deelnemers aan de Zero Waste Wandeltour. In de ochtend startend op de biologische markt aan de Asselsestraat, lieten gidsen Tiphaine en Eefje de deelnemers zien waar je in de Apeldoornse binnenstad verpakkingsvrij je dagelijkse boodschappen kan doen. Journalist Anton Damen liep mee om er een artikel over te schrijven voor het blad Toeractief.
Het leuke van zo’n tour is dat de deelnemers elkaar ook inspireren met tips en verhalen. Deze editie was het extra leuk dat we een spontane reactie kregen van Marijke, een dame die onze groep zag lopen en ons liet zien dat zij van reststoffen en oude kassabonnetjes kleine notitieblokjes maakt. Hoe zero waste wil je het hebben?!
In de avond organiseerde CODA de workshop Textiel verven met natuurlijke materialen in de Makerspace van CODA ExperienceLab. Hier leerden de deelnemers hoe je materiaal uit de natuur kunt gebruiken om textiel te verven, welke kleuren je met natuurlijke (afval)materialen kunt creëren en hoe je deze kunt toepassen en veranderen.
Vrijdag 15 september - Green Friday
Wat een mazzel met het weer op deze dag met veel buitenactiviteiten! Want de Green Friday begon met een stadswandeling van IVN, met het thema ‘Steeds meer groen’. Yvonne van IVN heeft de deelnemers o.a. verteld over de klimaatstraat in de binnenstad en hoe de gemeente bezig is om de stad te vergroenen en klimaatbestendig te maken.
Heel gezellig was het ook bij Moestuin Havenpark (Groei & Bloei) met een goed bezochte planten- en stekjes ruilbeurs van de Partij voor de Dieren. Terwijl kinderen Happy Stones kleurden om de moestuin (of hun eigen tuin) op te fleuren, vertelde Bart van Engelenburg tijdens een combi-lezing en rondleiding in de moestuin, over de betekenis van spreekwoorden met planten en groenten, die ook in de moestuin groeien. Om deze sociale, kleurrijke en informatieve middag af te sluiten, werd er vegan soep geserveerd, met groenten uit de tuin.
In de namiddag en avond was de succesvolle VegaVrijdag volgeboekt, met een kookworkshop om heerlijke Vegan Cuisine bij Theehuis Westenenkerpark op tafel te toveren, met aansluitend een leerzame lezing van Paddenstoelenman Reinier.
Bij de Zero Waste Vegan Vrijdag hebben de kookworkshop deelnemers met zo min mogelijk afval gekookt. Voor 46 personen hadden ze 2 emmers groenteresten voor de composthoop, een lege statiegeldpot van Pieter Pot, 5 glazen potten, een paar papieren verpakkingen en 3 plastic zakjes. Heel knap! Hoe hebben ze dat gedaan? Brood in stoffen zakken, groenten en noten uit de moestuin in emmers en herbruikbare zakken, paddenstoelen in eigen katoenen tas op de biologische markt etc. Makkie, toch? 🙂
Alle recepten van dit heerlijke Vega Vrijdag diner staan op onze Facebook pagina.
Ook de herhaalde rondleiding bij Stadsakkers en Sant’Egidio, en de workshop “Vegan Bonbons maken” die je op diverse tijden en dagen tijdens de Zero Waste Week bij BonBonSpecials kon volgen werden door meerdere inwoners bezocht.
Zaterdag 16 september - Opruimdag
De laatste dag van de Zero Waste Week was een groot feest van begin tot eind.
Om te beginnen met World Clean-up Day. Samen werken aan een Schoon Apeldoorn. Er werd geplandeld, geplogd en troep-geruimd in het kanaal, op de roeiboot en op de SUP. Samengevat in cijfers:
5️⃣ jaar World Cleanup Day in Apeldoorn 🙌
1️⃣5️⃣ opruimacties in Apeldoorn & Loenen 👌
1️⃣0️⃣0️⃣ ZAPpers 😎💪👏
En er was nog meer interessants op deze dag: een paddenstoelenwandeling met Reinier de Paddenstoelenman; de expositie ‘Zelf gemaakt’ en upcycle Denim Fixing Fashion workshop bij CODA; en een fietstocht van DeA langs energie opwekprojecten in de gemeente, in het kader van Open Energiedag.
ZAPpers Bijeenkomst
Oh wauw! Wat was het na een prachtige Zero Waste Week en een succesvolle World Cleanup Day ontzettend fijn om een deel van de actieve ZAPpers te mogen ontvangen bij Station Royaal Apeldoorn. Onder het genot van een hapje en drankje hebben wethouder Danny Huizer en onze voorzitter Eefje iedereen hartelijk bedankt voor de tomeloze inzet om Apeldoorn schoon te houden. Onze quizmasters Michel en Wjera hadden een super informatieve quiz voorbereid en iedereen deed fanatiek mee voor die felbegeerde prijs: een ‘regifted’ thermosfles van Dopper. Er gingen 3 gelukkigen met de prijs naar huis.
Kers op de taart deze avond, was de spotlight op Tiphaine: precies 5 jaar geleden besloot zij haar persoonlijke missie voor een duurzamer leefstijl te vergroten door andere mensen te inspireren en activeren ook duurzame stapjes te zetten. En nu is dat burgerinitiatief een stichting, met prachtige ambities. Dit lustrum moest natuurlijk gevierd worden. Als speciale gast hadden we Gönül Hettema gevraagd een woord tot Tiphaine te richten, als eerbetoon voor hun samenwerking die inmiddels ook al 5 jaar bestaat. En wat deed ze dat prachtig en ontroerend!
Een waardig einde van een waardevolle week 💚